GYIK (Gyakran Ismételt Kérdések)

Gyakran feltett kérdések a DE BTK-n jelenleg hatályos járványügyi és tanulmányi intézkedésekről

 

Mit tegyek, ha a koronavírus okozta megbetegedés tüneteit észlelem magamon?

Kérjük, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe, amíg a tünetei el nem múlnak! Lépjen kapcsolatba e-mailen vagy telefonon a háziorvosával. Ha a háziorvos telefonos kikérdezése alapján felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, akkor tesztet rendel el. A koronavírus megbetegedés tüneteit mutató hallgató nem léphet a DE BTK tantermeibe, irodáiba, oktatói szobáiba, hivatali vagy egyéb helyiségeibe!

 

Melyek a koronavírus okozta megbetegedés leggyakoribb tünetei?

A koronavírus okozta megbetegedés leggyakoribb tünetei a következők: láz, száraz köhögés, légszomj, izomfájdalom, fáradékonyság, levertség, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, íz- és a szaglásérzékelés zavara vagy elvesztése. A tünetek jelentkezhetnek együtt vagy önállóan is.

 

Mit tegyek, ha teszttel igazolt koronavírus fertőzött vagyok?

Mindenekelőtt kövesse háziorvosa és a járványügyi hatóságok utasításait. Közösségbe – így az egyetemre – is csak akkor menjen, ha meggyógyult, és háziorvosa és/vagy a járványügyi hatóság engedélyezte a házi karantén feloldását. Kérjük, hogy megbetegedéséről értesítse az intézeti oktatásszervezőt (Meszesán Lívia). Ennek nemcsak azért van jelentősége, hogy az oktatásszervező informálni tudja az oktatóit hiányzása okáról, hanem azért is, hogy képet kapjunk a vírusfertőzés terjedéséről a hallgatók között. A fertőzés terjedésének lassítása érdekében megbetegedéséről informálja mindazokat is, akikkel a tünetei megjelenése előtti napokban zárt térben, a maszkviselés mellőzésével érintkezett. Így az érintett személyek is megtehetik a szükséges óvintézkedéseket, vagyis a koronavírusra utaló tünetek esetén maguk is orvoshoz fordulhatnak, teszteltethetik magukat.

 

Mit tegyek, ha egy szemináriumról a félévben már háromszor hiányoztam, és hatósági karanténba kerültem koronavírus fertőzés vagy annak gyanúja miatt?

Természetesen ez esetben is otthon kell maradnia, be kell tartania a háziorvosa és a járványügyi hatóságok előírásait. A TVSZ jelenleg hatályos szabályai szerint a BTK gondozásában lévő órákon a hallgató a hiányzások számát legfeljebb két alkalommal meghaladhatja, amennyiben koronavírus fertőzést nevesítő orvosi igazolással vagy hatósági karantént elrendelő határozattal igazolja, hogy a három alkalmat meghaladó hiányzás koronavírus fertőzés miatt vagy hatósági intézkedés következtében keletkezett.

 

Milyen dokumentumokkal igazolhatom a hármat meghaladó hiányzásomat?

Hiányzását a háziorvosa által kiállított, koronavírus fertőzést nevesítő orvosi igazolással és/vagy hatósági karantént elrendelő határozattal igazolhatja. Az igazolásokat kizárólag annak az oktatónak kell bemutatnia, akinek kurzusáról háromnál többet hiányzott. Személyes adatainak védelmében szorítkozzon azoknak az adatoknak a közlésére, amelyek feltétlenül szükségesek a helyzet tisztázásához.

 

Mi történik, ha egy szemináriumról már háromszor hiányoztam, majd egy elhúzódó koronavírus megbetegedés miatt az oktatónál igazolható két további alkalomnál is tovább kényszerülök távol maradni az oktatástól?

Az ötöt meghaladó hiányzás esetében szemináriumi jegy nem adható. Súlyos betegség esetén, ha a hiányzások száma meghaladja az órák számának 50%-át, a hallgató a félév utólagos passziválásának lehetőségével élhet a TVSZ-ben leírtak szerint.

 

Mi a teendő, ha egy szemináriumról a félévben háromnál többször hiányoztam, de a hármat meghaladó hiányzásaim nem koronavírus megbetegedés miatt történtek?

Ebben az esetben a TVSZ eddig is megszokott rendelkezései irányadók. Vagyis a szemináriumokról/gyakorlati foglalkozásokról való hiányzás megengedett mértéke három alkalom. Amennyiben ezt túllépi, gyakorlati jegy nem adható, az elektronikus tanulmányi rendszerbe a „megtagadva” bejegyzés kerül. (Ilyen esetben tehát az oktatónak mérlegelési lehetősége nincs.) Ez alól felmentést – megfelelő igazolással alátámasztott kérelem benyújtása esetén – csak az oktatási dékánhelyettes – a kurzus oktatójával történt egyeztetés után – adhat, engedélyezve a gyakorlati jegy megszerzését.

 

Amennyiben további kérdéseik adódnak, jelezzék e-mailben Meszesán Líviának, az intézet vezetősége igyekszik ezen az oldalon mihamarabb választ adni.

Frissítés dátuma: 2021.11.26.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.