Universität Debrecen Institut für Germanistik
Postadresse:H-4002 Debrecen, Pf. 400
Email: germanistik@arts.unideb.hu

Félévkezdési tudnivalók FMA-s hallgatóknak

Frissítve szeptember 21-én

A lapon sok információ található, ne felejtsetek el lejjebb görgetni 🙂

2. évesek figyelmébe: itt található a frissített Szakdolgozati tudnivalók c. anyag.

Jó hír az oroszosoknak, mindkét évfolyamon:
Felvehető szabadon választható tárgyként az alábbi két oroszos tárgy is:
– orosz nyelvismereti fejlesztés, csütörtök 12-14
-XIX. századi orosz irodalom, szerda 14-16
Kérem az oroszos hallgatókat, jelezze felém, aki szeretné valamelyiket felvenni, az alapján tudom majd intézni a meghirdetést.

A már felvehető, FMA-s kódon vagy intézményi tárgyként elérhető szabadon választható tárgyak:
– felvehetők már a B-nyelves tárgyak az adott nyelv C-nyelves hallgatói számára, a lentebb leírt módon intézményi tárgyként
– olaszosoknál a BTFTSZOL03, nagyon ajánljuk mindkét évfolyamnak!
– Projektmenedzsment BTFTSZNE01,  (németesek és hollandosok)
– Ismeretterjesztő szövegek fordítása, BTFTSZNE02, 2. évf. németeseknek

Tudnivalók a szabadon választható tárgyakról:
Többen is kérdeztetek az alábbi oldalon található információkról:

http://translating.unideb.hu/files/szabadon_valaszthatok.pdf

Ez egy régebbi félév anyaga, technikai okokból nem tudom most ott frissíteni az információkat, tehát itt pontosítom a határidőt:
azokat a tárgyakat, amiket fordító MA-s szab. vál.-ként a képzés felől láttok a Neptunban illetve amiket intézményi tárgyként szintén láttok a Neptunban, magatok tudjátok felvenni ill. esetleg később leadni az ingyenes tárgyfelvételi időszakon belül, tehát szeptember 25-én éjfélig.
Ezen tárgyak egy részét ma délután tudom megnyitni, itt megadom majd, hogy miket és mikor nyitottam meg.

Azokat a tárgyakat, melyeket más MA-képzések kínálatából választotok az oktató beleegyezésével, nem tudjátok magatok felvenni, ezeknek a felvételében a TO vagy az adott tanszék fog segíteni. Ezen esetekben az oktató által aláírt kurzusfelvételi lapot kérjük hogy szeptember 22-én csütörtökön 12.00-ig juttassátok el hozzám, ez esetben tudjuk biztosítani az ingyenes tárgyfelvételt, mert szeptember 25-én éjfélkor az ügyintézőknek is lezárul a Neptun és csak munkaidőben az irodában tudjuk megoldani a tárgyfelvételt ill. a TO-ra való eljuttatást.

Általános tudnivalók:
Elvileg bármilyen szabadon választható tárgyat fel lehet venni, a  képzés során összesen min. 20 kredit értékben kell teljesítenetek szab. vál. tárgyakat. De felhívjuk a figyelmeteket arra, hogy 2. éven a szakos tárgyaknál már nem lesz különbontva a C-nyelves és a B-nyelves csoport! Ezért  hogy a C-nyelvből is fejlődni tudjatok, felvehetitek az adott nyelv B-nyelves tárgyait szabadon választhatónak, amennyiben órarendileg nem ütközik és van még hely. Ezeket a tárgyakat intézményi tárgyként fogjátok látni a Neptunban, érdemes majd kódszám vagy tárgynév alapján rákeresni a sok tárgy között, de szűrőnek beállításra kerül, hogy csak az FMA-képzés hallgatói vehessék fel.
Felvehetők továbbá szabadon választhatóként az adott nyelv egyéb MA képzéseinek tárgyai is szabadon választható tárgyként, amennyiben van hely rajta és a tárgy oktatója hozzájárul. Ha ez a két feltétel megvan, akkor töltsetek le a kari honlapról egy utólagos tárgyfelvételi kérelmet, azt kitöltve és az oktatóval aláíratva hozzátok be hozzám (határidőt lsd. fent). A tárgyfelvételben vagy az adott tanszék vagy a TO fog segíteni, mert ezeket a tárgyakat nem látjátok a Neptunban.

Egyebek:
Kérek mindenkit, hogy vegye fel a két csoportban lévő tárgyaknál az egyik csoportot! Az ütközésekben érintett hallgatók többsége feljelentkezett, kivettem a szűrőket és pontosítottam a limiteket.

A két csoportban lévő tárgyaknál megemeltem a limitet, aki eddig nem tudta felvenni, mostmár felveheti.

Németesek és hollandosok figyelmébe!
Lesz egy szabadon választható tárgyatok Projektmenedzsment címmel, melyet Gert Loosen kolléga fog tartani. A tárgy fő témája a rendezvények szervezése. A Neptunban csüt. 12.00-re fogom holnap meghirdetni, de az első héten egyeztetitek majd Tanár Úrral a részleteket és a tényleges időpontot, ezért azok is felvehetik, akiket érdekel, de órájuk van akkor, mert az időpont módosítható.

Évfolyamtájékoztatók:
1. évfolyam: szeptember 19-én hétfőn 10.00-kor az első előadás keretében
2. évfolyam: szeptember 20-án kedden 08.00-kor az első előadás keretében


Új hallgatóinknak javasoljuk, hogy a képzés facebook-csoportjába jelentkezzenek be (https://www.facebook.com/groups/156291391244499/), nagyon sok hasznos és érdekes információt teszünk ott közzé nemcsak a képzéssel kapcsolatban, hanem pl. programajánlókat, álláslehetőségeket is.

A 2016/17-es tanév beosztása az alábbi oldalon található. A félévkezdés általános tudnivalóit és határidőit a TO honlapján lévő tájékoztatóban  olvashatjátok, ezen határidők vonatkoznak az FMA-képzésben is a tárgyfelvételre. Minden olyan ügyben, ami nemcsak az FMA-s hallgatókat érinti, hanem általában a BTK hallgatóit, a TO az illetékes!


Órarendek:
1. évfolyam
2. évfolyam
Reméljük nem fog már változni, de véglegesnek majd a Neptunos adatok számítanak a tárgyfelvétel kezdetekor.

Szilágyi Katalin
oktatásszervező

Comments are closed.